Recept: Witte bloesemwijn

Ik vind het heerlijk om eten te koken, maar ook om mijn eigen (kruiden)wijn te brouwen, vooral als er weer een leuk heksenfeestje op komst is. En het is heel eenvoudig! Het leukste is om zelf te experimenteren met verschillende wijnen en kruiden. Zo raak je er behendig in en kun je je wijn helemaal naar je eigen smaak maken.
Om je op gang te brengen geef ik je een van mijn favoriete recepten voor witte bloesemwijn.

Je hebt het volgende nodig:

  • Een fles witte wijn naar keuze (ik koos de laatste keer voor een Savignon Blanc uit Chili, erg lekker!)
  • Rum, lichtbruin
  • Honing
  • Lavendelbloesem
  • Lindebloesem
  • Vlierbloesem
  • Poedersuiker

NB: De hoeveelheid kruiden hangt af van je eigen smaak, maar ook van je bui. Bedenk ook dat meer van iets niet altijd betekent dat het ook lekkerder is. Ik gebruik bij deze wijn altijd gelijke delen van de lavendel- en de lindebloesem en dan voeg ik er een klein beetje van de vlierbloesem aan toe om er een net wat andere smaak aan te geven.

Zo maak je de wijn:
Giet de fles wijn leeg in een pannetje, dat je op laag vuur op het fornuis zet. Voeg hier ongeveer een half borrelglaasje van de rum toe. Nu ga je er de honing bij mengen. Ook de hoeveelheid hiervan is weer afhankelijk van je eigen smaak. In mijn geval gaan er meestal zo’n tien eetlepels honing in. Doe dit niet in een keer, want de honing moet langzaam oplossen in de wijn: steeds een eetlepel honing toevoegen en roeren tot dit is opgelost. Roer met de klok mee om energie aan te trekken. Het roeren in de pan en ondertussen je aandacht richten op de honing die door de wijn stroomt en langzaam oplost werkt bovendien heel meditatief!

Als alle honing erin zit, kun je de kruiden er al roerende aan toevoegen. Laat de wijn hierna nog zo’n tien minuten op laag vuur staan, terwijl je regelmatig blijft roeren. Voeg er dan nog zo’n drie eetlepels poedersuiker aan toe en laat dit oplossen.

Zeef de wijn in een lege, schone fles. Dit kun je doen met een keukenzeef, een (schone) nylon kous of een dunne theedoek. Bewaar het 24 uur in de koelkast en zeef de wijn hierna nog eens (of vaker) om de wijn helder te maken. Hierna kun je de wijn drinken. Proost!

(Receptuur: L.P./ De Magische Keuken)

Heb jij weleens zelf wijn gemaakt? Wat is jouw favoriete recept?

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Magische recepten

4 Reacties op “Recept: Witte bloesemwijn

  1. Keukenprins

    O wat een leuk idee zeg! En niet eens zo moeilijk als ik het zo ziet, ik ga meteen boodschappen doen!! :))

  2. Jammer dat ik me hier niet kan abbonneren op de feedreader want ik vind dit een heel leuke en interessante website!

  3. Flappie

    Lekkerrr! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s