Vier jij Midwinter?

yule-midwinter

Deze maand vieren veel mensen Sinterklaas en Kerstmis. Een ander winterfeest dat steeds weer (nieuwe) bekendheid krijgt, is yule. Beter bekend als: midwinter. Veel heksen en andere heidenen vieren dit feest op of rond 21 december.

Rond Yule, ook wel Joel of Midwinter genoemd, lopen donkere dagen ten einde en mogen we ons weer verheugen op de lange, zonnige dagen. De winterzonnewende markeert de kortste dag en de langste nacht van het jaar. We vieren met deze sabbat dan ook de terugkomst van het licht, de wedergeboorte van de zon.

Hulstkoning en Eikkoning

Een mythe die in veel heksentradities nog steeds wordt aangehaald met Yule, is die van de Hulstkoning en zijn broer, de Eikkoning. Soms wordt in een ritueel de strijd tussen de twee broers uitgebeeld. Bij deze strijd wordt de Hulstkoning, die van 21 juni tot 21 december heeft geregeerd, gedood door de Eikkoning, die vanaf dan zal heersen.

Lichtgoden van de winter

Volgens een andere mythe wordt met Yule de Zonnegod geboren, die sterft met Lughnasadh en met Samhain naar de onderwereld reist om het jaar erna opnieuw geboren te worden met Yule.
Met Yule vieren we de terugkomst van het licht. In het kader hiervan zou het gebruikelijk zijn om voor de zon opkomt uit bed te gaan en de zon te begroeten.
In veel andere religies wordt ook rond 21 december een lichtgod geboren, zoals Jezus in het christendom. Tegenwoordig wordt op 25 december de geboortedag van Jezus Christus gevierd, maar in de eerste eeuwen van onze jaartelling schijnt er nog helemaal geen overeenstemming te zijn geweest over wanneer deze geboorte plaats had gevonden. De meeste heksen geloven dan ook dat de viering van het kerstfeest rond deze datum bedoeld is om de heidense bevolking die bekeerd moest worden tot het christendom, te sussen.

Bovenstaande tekst is een onderdeel van de schriftelijke basiscursus ‘De Jaarfeesten in de Hekserij’ van Teachings of Avalon.

Kende jij de oorsprong van midwinter al?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s