Sta jij bewust stil bij wat je eet?

bewust-eten

Magie in de keuken begint dus bij een stukje bewustzijn. Bewust-zijn van het erfgoed van de vrouw, als priesteres en keukenheks, van onze Moeder Aarde en vooral van het voedsel dat zij ons schenkt.

In contact met voedsel
Je bewust worden van het voedsel dat je nuttigt en je je familie en vrienden voorschotelt, doe je door ermee in contact te komen, het eten als het ware (opnieuw) te leren kennen. Neem eens de tijd om contact te maken met (één van de) ingrediënten van de eerstvolgende maaltijd die je gaat bereiden. Maak gebruik van je zintuigen – alle zes!

Zet bijvoorbeeld een paprika op de keukentafel, pak er een stoel bij en kijk er eens goed naar. Naar de kleur, de vorm, eventuele oneffenheden… Pak hem op en voel de vorm en de structuur van deze groente. Ruik er vervolgens aan en wees bewust van wat voor gevoel de geuren bij je teweeg brengen. En natuurlijk: proef!

Ritueel voor het eten
Ook als je aan tafel zit kun je bewust(er) omgaan met wat er op je bord ligt door er naar te kijken, aan te ruiken en elke hap echt te proeven.

In veel religies wordt er bovendien gebeden voor het eten. Dit geeft je een momentje om dank te zeggen voor je voedsel, maar ook om even een rustmomentje in te lassen voordat je gaat eten. Ben je niet gelovig of niet gewend om hier de tijd voor te nemen, dan kun je hiervoor je eigen ritueeltje bedenken.

Je kunt bijvoorbeeld iets heel simpels zeggen als:

“Ik dank Moeder Aarde en Vader hemel
voor het voedsel dat zij hebben voortgebracht,
waarvan wij mogen genieten”

Of verzin zelf wat, eventueel samen met je kinderen zodat zij er ook bij betrokken worden en er daardoor ook meer bij stil staan wat voedsel met en voor je doet.

Heb jij een eigen ritueel voor het eten?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder In De Magische Keuken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s